JEUGDNIEUWS      

 

Nieuwe tassen voor alle jeugdspelers!

 

Alle jeugdspelers hebben aan het begin van het seizoen een mooie voetbaltas ontvangen. Dit is mede mogelijk gemaakt door de grote clubactie! De jeugd is er erg blij mee.

 

JEUGDNIEUWS september 2020

Het is half september en de poulewedstrijden in de bekercompetitie, voor de oudere jeugdteams, zijn gespeeld. De spelers onder 12 beginnen daarentegen pas op 19 september met hun eerste wedstrijden in de reguliere competitie. Zij gaan een 4 fasen competitie spelen, wat betekent dat de competitie in 4 stukken wordt opgedeeld. Na iedere fase wordt het team op sterkte ingedeeld in een nieuwe poule. Dit heeft als beoogd resultaat, dat de teams in een poule steeds meer aan elkaar gewaagd zullen zijn. Een vernieuwing die de KNVB nadien wil doorvoeren in de oudere jeugdcompetities.

Corona heeft uiteraard ook in het jeugdvoetbal zijn gevolgen. Zo zal iedereen zich aan de basisregels dienen te houden en hebben we in Wapserveen te maken met het feit, dat de kantine op zaterdag gesloten is. Gelukkig heeft Alexandra in de pauze voor iedereen wat te drinken langs de lijn en zijn er extra kleedkamers beschikbaar voor de teams die meer ruimte willen gebruiken.

Het moet gezegd dat de velden er, na deze hete zomer, prima bij liggen. Dit vooral omdat er een aantal weken is gesproeid en omdat er tijdens de geïmproviseerde NL-Doet dag veel werk is verricht. Alles ziet er weer fris uit en de lijnen staan strak op het veld. Complimenten hiervoor!

Na de eerstvolgende leden vergadering zullen Onno en ik plaats maken voor Reint Oostra en Jan de Lange. Zij zullen de jeugd vertegenwoordigen in Wapserveen en plaats nemen in de samenwerking OFW. Het waren mooie jaren, maar het is goed dat er nieuw elan binnen het jeugdbestuur is. Een frisse wind op z’n tijd kan geen kwaad. We danken oprecht iedereen die de voetbal in Wapserveen een warm hart toe draagt en ons heeft geholpen bij het in stand houden hiervan.

Op het programma staat nog steeds een voetbal-clinic die om de bekende reden is uitgesteld. Heerenveen heeft aangegeven dat er weer georganiseerd mag worden en daarom willen we binnenkort een nieuwe datum prikken.

We wensen jullie allemaal heel veel voetbalplezier en we zien elkaar op de velden.

 


JEUGDNIEUWS  februari  2020

Het is waar, het winterprogramma zit er al weer op. De jeugd teams hebben hun zaalwedstrijden gespeeld in Dwingeloo en Vledder en zijn al weer aan het trainen op het veld.

Maar eerst een kleine terugblik op de zaalcompetitie want er waren 2 kampioenen te feliciteren in de zaal , en wel het  JO9-1 en het J011-1 team. Zij werden eerste in de poule en ontvingen de kampioensmedailles.

De opzet van de zaalcompetitie werd in orde bevonden en zal volgend seizoen weer hetzelfde zijn. Alle deelnemende verenigingen zien  de voordelen van deze “Westerveld indeling” die geen grote reis en wachttijden opleveren.

In de laatste maanden van het afgelopen jaar werd de Grote Club actie georganiseerd en hebben onze jeugdleden een groot aantal loten verkocht. We danken daarom iedereen die loten heeft gekocht, heeft verkocht of hierbij heeft geholpen. Hierdoor steunen jullie direct het jeugd voetbal van onze club. Verderop in het clubblad worden drie leden nog eens extra in het zonnetje gezet, omdat ze bij de top 3 beste lotenverkopers horen.

Vanwege het indelen van een extra JO8 team is er door de firma LUK een nieuw tenue gesponsord, waar we uiteraard erg blij mee zijn.

Als enige team heeft het JO16 team onlangs een spannende wedstrijd gespeeld in de knock-out fase van het beker toernooi. Ze kwamen uiteindelijk , na een 1 – 1  gelijkspel, in de penalty reeks net iets te kort en werden daardoor uitgeschakeld door Heerenveense boys.

Op het programma staan dit voorjaar buiten de veldcompetitie nog een aantal activiteiten op de kalender. We gaan weer sinaasappels verkopen met onze jeugdleden en gaan op 16 mei een Jeugd Clinic geven die door                      sc Heerenveen wordt georganiseerd. Zet deze datum dus alvast in jullie agenda’s!  Aanvangstijd is zo rond 15:00 , maar wordt later definitief vast gesteld.

Ook willen we de teams inschrijven voor een jeugdtoernooi aan het eind van het seizoen. Wanneer en waar zal later bekend gemaakt worden.( Dit zal Steenwijk worden)

We wensen jullie een heel mooi voorjaar met heel veel voetbal plezier.

Zet hem op !


 

JEUGDNIEUWS   september 2019

We zijn alweer aan het voetballen! Dat mag je wel zeggen, want de eerste rondes van het bekertoernooi zitten er al weer op.

Alle jeugd teams hebben hun bekerwedstrijden gespeeld en de resultaten leiden bij enkele teams tot het bereiken van de knock-out fase. Eigenlijk gaat het op de zelfde wijze als bij de grote teams in de voetbalwereld; win je de volgende bekerwedstrijd, dan ga je een ronde verder, of je verliest en je ligt eruit.

Ondertussen start de reguliere competitie in het weekend van 21 september. Op het veld in Wapserveen voetballen in de najaar competitie de teams van JO9-1 en JO8-1 en JO8-2, de andere teams spelen in Wilhelminaoord.

Het enthousiasme spat ervan af bij deze meiden en jongens en ik raad iedereen aan om eens te gaan kijken op zaterdag ochtend. En niet alleen de kinderen doen hun best, ook de ouders

werken mee aan een mooie beleving, door zich o.a. in te zetten als vrijwilliger bij het draaien van bardiensten.

Samen, dat is het woord dat bij onze club nog steeds geldt. Door het delen van taken houden we het voor iedereen leuk en dan kunnen we nog jaren door met het spelen van  ons favoriete spelletje.

Onze taken zijn dus het creëren van goede voorwaarden om de jeugd te laten voetballen: trainers, leiders, tenues, een mooi veld en kleedkamers, iemand in de kantine en nog veel meer dingen die allemaal geregeld moeten zijn.

Heel veel zaken gaan prima,  maar we merken de laatste jaren toch wel dat het vinden van trainers en leiders steeds moeilijker wordt. Daarom vragen we hier ook aan de ouders om eens na te denken om een taak als leider van een jeugd team op te pakken.

In Wapserveen zien we een mooie toename van het aantal jeugd leden en dat doet ons deugd. Alle reden dus om er het komende seizoen iets moois van te maken.

Daarom hebben we voor de jeugd nieuwe doeltjes gekocht en gaan in de komende maand mee doen met de Grote Clubactie. Doe mee en koop loten, want 80% van het bestede geld gaat direct naar de club.

Tot slot wil ik alle ouders er op attenderen dat jullie van harte welkom zijn op de Algemene Leden Vergadering op 25 september. Dit is een mooie gelegenheid om eens verder van gedachten te wisselen over zaken die je belangrijk vindt binnen onze club.

 

Tot ziens op de velden en zet hem op allemaal !


Juni 2019

De competities zijn allen gespeeld en de eindresultaten zijn voor de geïnteresseerden te zien op de volgende pagina (uitslagen_en_standenlijst3984773748588714879)

De team indelingen zijn gemaakt en te zien op de teampagina’s. 

Het is de bedoeling om het nieuwe seizoen op 24 augustus te beginnen met een mix-toernooitje in Wapserveen. De exacte tijden volgen nog.

Verder zijn de volgende data belangrijk :

  • 15 juli , bekendmaking van de competitie indeling categorie B door de KNVB
  • 8 augustus , bekendmaking van de beker competitie categorie B door de KNVB
  • 9 augustus , bekendmaking programma beker competitie

Onder de volgende link zijn de speeldagen voor het komende seizoen te zien :

speeldagenkalender-noord-2019-2020

Allemaal een hele mooie zomer toegewenst , geniet ervan!

 

 

KORT JEUGD NIEUWS       voorjaar 2019

Met de zaal competitie nog koud achter ons is het alweer tijd om het veld op te gaan. Toch nog even een snelle terugblik op de gespeelde zaal wedstrijden van de afgelopen tijd.

Allereerst zijn we tevreden met de competitie opzet die dit jaar geheel bestond uit teams uit de gemeente Westerveld en waarin ook alleen in Vledder en Dwingeloo werd gevoetbald.

We mogen 2 teams feliciteren met hun kampioenschap in de leeftijd klasse JO15 en JO13. Maar ook alle andere spelers hebben in de zaal hun kwaliteiten kunnen tonen en werd er met veel plezier een balletje getrapt.

Op het veld gaan we van start met teams in de categorie onder 8 , onder 11, onder 13 en onder 15 jaar.

Op het veld in Wapserveen spelen J08-2, JO11-2 en JO15-1 hun thuis wedstrijden. Kom op zaterdag ochtend gerust eens kijken naar de jonge enthousiastelingen die hier vol passie de bal laten rollen.

De aller jongste spelertjes , de Kabouters ( 4,5,6 jaar), kunnen onder begeleiding van Jurjen Visser ook kosteloos eens ruiken aan het mooie spelletje. Eerst nog een keer overdekt in de Wiekslag en daarna op de velden in Wapserveen en Wilhelminaoord. Zie verderop in het blad voor de tijden en locaties. Kom gerust!

Al met al is er op jeugdvoetbal gebied voldoende reuring in Wapserveen en gezien het aantal nieuw aangemelde jeugdleden zien we het voorjaar zonnig tegemoet.

Veel mooie voetbaldagen allemaal…


Jeugd winter nieuws

Alle jeugd teams van onze vereniging zijn tijdens dit schrijven klaar met hun wedstrijden op het veld.

En curieus genoeg kan, ondanks dat ze de ranglijst aanvoeren, het team van JO15-1 nog 2e worden.

Dit kan omdat de ploeg die net achter ze staat , Uffelte, nog een wedstrijd moet inhalen, te weten op 22 december. Alleen het JO15-1 team kan deze najaar competitie nog winnend afsluiten. Alle andere teams hebben zeker lekker gevoetbald, maar zijn verderop in de eindstand geëindigd.

Zij zijn klaar voor de zaal competitie, die op 5 januari zal beginnen. Dit jaar is er door de verenigingen uit Westerveld voor gekozen om onderling een competitie te starten in Vledder en Dwingeloo. Gedurende 4 zaterdagen zal er in de Spronk en de Hulsebosch worden gevoetbald.

De jeugdteams liepen er, dit najaar op de velden, erg mooi bij in hun nieuwe tenues. Dankzij de genereuze sponsoren kon dit alles worden gerealiseerd en we zijn ze dan ook veel dank verschuldigd.

Zo ook iedereen, die vele uren in de kantine , als scheidsrechter op het veld of als trainer/leider zijn team heeft gesteund, moeten we niet vergeten te bedanken. Het kan niet vaak gezegd worden dat we iedereen nodig hebben bij het draaiend houden van de club.

De veldcompetitie start alweer op 9 februari voor de hogere teams en op 9 maart voor de JO7.

Maar tussendoor is iedereen nog te zien tijdens het onderlinge zaalvoetbal toernooitje op

29 december in de Spronk en zijn jullie allen uitgenodigd op de nieuwjaarsreceptie op zondag 6 januari om 15:00. (Altijd gezellig met een pubquiz op het programma)

Al met al wordt er niet stil gezeten tijdens de wintermaanden en we hopen dat iedereen een fijne kerst en een goede jaarwisseling zal hebben.


JEUGD NIEUWS    september 2018

September is in voetballand altijd weer een maand waarin de draad weer opgepakt wordt.

Als jeugd bestuur ben je bezig geweest met het indelen van de teams voor het komende najaar seizoen en het zoeken naar trainers en leiders voor alle teams.

Het gaat er uiteindelijk om dat de kinderen weer met plezier kunnen gaan voetballen. Dat is het belangrijkste en daar doen we als jeugdbestuur ons best voor.

We zijn daarom blij dat alle teams ondertussen voetballen in de beker competitie en 22 september aan de veldcompetitie beginnen. Ook de trainingen staan gepland en zijn er voor alle teams leiders en trainers, die zich met liefde en passie inzetten.

De voetballers spelen ondertussen ook in hun nieuwe tenues, welke er prachtig uitzien in de nieuwe kleur combinatie. Een aantal van de tenues is gesponsord en we zijn de gulle gevers uiteraard zeer dankbaar voor deze mooie gift.

Op het veld in Wapserveen spelen dit najaar de teams van JO15-1 en JO15-5 . Het is de moeite waard om eens een aantal wedstrijden van deze jongens en meiden te gaan bekijken, zij zijn uiteindelijk de nabije toekomst van het seniorenvoetbal.

Er worden in de maand september weer inloop ochtenden georganiseerd voor de aller jongste voetballertjes. Op 15 september in Wilhelminaoord en op 29 september in Wapserveen. Beide ochtenden wordt er om 10:00 gestart.

Om de clubkas wat te spekken worden er een aantal acties gehouden. Zo lopen de jeugdleden in het najaar met loten voor de Grote Club Actie en gaan we in het voorjaar sinaasappels verkopen.

Op en rond de velden zijn er een paar veranderingen. Zo is er voor de kantine bardiensten gekozen om met meerdere ouders of spelers op zaterdag ochtend diensten te draaien.

Het zal de voetbal liefhebber ook opvallen dat het veld er na deze droge zomer nog prima bij ligt. Leon en Edwin zijn er druk mee geweest , maar niet zonder resultaat. Mooi werk!

Ook zijn de vangnetten gerepareerd, de reclameborden verhangen en zijn er mooie nieuwe netten in de doelen gehangen.

De ingrediënten voor een mooi seizoen zijn er. Laten we er met z’n allen voor zorgen dat de jeugd met plezier voetbalt en blijft voetballen. Door de vrijwillige inzet van de ondersteuning van alle liefhebbers lukt dat zeker!

Een goed najaar.


Jeugdnieuws ,december 2017

De veld competitie voor de jeugd loopt op zijn eind, en zeker gezien

de weersveranderingen is het tijd voor de zaalcompetitie.

Deze begint al in het weekend van 16 december, terwijl er toch nog

een aantal veld wedstrijden afgewerkt moeten worden.

De KNVB heeft dan ook besloten om de wedstrijden, die er voor een 

eventueel kampioenschap toe doen, in onderling overleg met de tegenstanders

te laten spelen. Dit kan dan tot eind januari 2018.

De zaal wedstrijden worden in Vledder en Dwingeloo gespeeld. Alleen de Jeugd

onder 9 jaar speelt in Stellingwerf. Zij waren in eerste instantie zelfs in Gieten

en Rolde ingedeeld.

De sportcoaches van de gemeente Westerveld hebben het initiatief genomen om

voor het winterseizoen 18/19 een zaalcompetitie te organiseren voor alle jeugdteams uit onze gemeente. Waarbij er alleen in Vledder of Dwingeloo wordt gespeeld.

Traditioneel wordt er ook op 30 december weer onderling gespeeld in de Spronk.

Hierover volgt nog informatie via de trainers/leiders.

Het presenteren van de nieuwe tenues laat door vertragingen in de levering nog even

op zich wachten. Beloofd is, dat ze voor aanvang van de voorjaarscompetitie, zo rond

half februari, beschikbaar zijn.

Terugkijkend over afgelopen kalenderjaar mogen we best tevreden zijn, al zijn er

altijd verbeterpunten aan te wijzen. Daarom is het voor ons als jeugd organisatoren

belangrijk dat ook de ouders met ons meedenken over de gang van zaken binnen

de club.

Benader ons dan ook als je denkt dat er verbeteringen mogelijk zijn.

We willen iedereen hartelijk danken voor alle hulp en belangstelling voor het jeugdvoetbal bij onze club.

We wensen jullie allemaal een heel mooi 2018.

 

Groeten van Roeland en Onno

—————————————————————–

AUGUSTUS 2017
Het nieuwe seizoen duurt nog even, maar een aantal voetballers en begeleiders zijn al weer benieuwd naar de indeling. 
Hierbij ontvangen jullie belangrijke datums voor het nieuwe seizoen. Tevens ontvangen jullie de laatste versie van de indeling, trainingsdagen, locaties en tijdstippen. 
 
 
15 september 19:30 uur presentatie jeugdplan en teamfoto’s in het nieuwe tenue!
Wij verwachten alle spelers, trainers en begeleiders 15 september om 19:30 uur voor de teamfoto’s op de kievitsvelden in Wilhelminaoord. Tevens zal het nieuwe jeugdplan om 19:30 uur gepresenteerd worden door Winfred Boekhoudt samen met het jeugdbestuur. Alle ouders, voogden en toeschouwers zijn welkom om naar de presentatie te komen luisteren.
 
Competitie
  • Voorlopige indeling competitie staat vanaf 21 juli op de site van de KNVB.
  • Definitieve indeling competitie staat vanaf 1 september op de site van de KNVB. 
  • De Leiders ontvangen in de eerste week van september een schema van het jeugdbestuur. 
Beker
  • Voorlopige indeling bekercompetitie staat vanaf 28 juli op de site van de KNVB
  • Definitieve indeling competitie staat vanaf 29 juli op de site van de KNVB
  • De leiders ontvangen in week 30 het schema van het jeugdbestuur
  • De wedstrijden zijn 2, 9 en 16 september. 9 september (corso) wordt waarschijnlijk door de week gespeeld. 
Training
De eerste training zal plaatsvinden in week 35. Wel de laatste week van de vakantie, maar de beker begint al op 2 september.
De trainingsdagen en tijdstippen staan nog niet in het schema. Als het niet in het schema staat of het veranderd dan horen de spelers/ouders van de leiders wanneer de trainingen plaats zullen vinden. 
 
1ste leiders/trainers overleg is maandag 4 september om 20:00 uur. 
 

Kijk hieronder voor meer info

teamindeling najaar 2017 (2)

—————————————————————–seizoen afsluiting

Met een leuk onderling toernooi is het seizoen afgesloten. 

Allemaal een mooie zomer gewenst , geniet er van !!!

—————————————————————————————————————————————

NIEUWE KAMPIOENEN !

SJO OFW JO 13-1 Kampioen!

Na een zinderende wedstrijd tegen directe concurrent SVN’69 mag het jeugdelftal van Old Forward/ Wapserveen  zich kampioen noemen.  

Vroeg in de eerste helft stond de 1-0 op het bord. Even later werd de score uitgebreid naar een 2-0 voorsprong, maar de wedstrijd was nog niet gespeeld.

SVN’69 probeerde aansluiting te krijgen en scoorde de 2-1.

De mannen van SJO OFW wisten stand te houden en barsten na het laatste fluitsignaal in juichen uit.

Natuurlijk werd het kampioenschap gevierd met een mooie herinneringsmedaille en de gebruikelijke patat.

 

 

INDELING VAN DE JEUGD TEAMS 17/18

Via onderstaande link zie je de indeling voor het volgende seizoen.

teamindeling najaar 2017 vast

 

 

 

JEUGDNIEUWS voorjaar 2017

Met de zaalcompetitie net achter de rug gaan we weer het veld op. De voorjaar- competitie van de jeugd teams begint al op 25 februari.

Eerst willen we toch nog even stil staan bij de behaalde prestaties in de zaal. Hier waren 2 poule winnaars te noteren, te weten team JO9-2 en JO13-4. Een mooie prestatie die wel een felicitatie waard is!

Afgelopen maanden hebben de oudere spelers enkele malen een fitness training gehad bij Fitnatic in Wilhelminaoord. Ook hebben alle jeugdleden een avondje kunnen bowlen met hun team in Tuk. Beide acties vielen goed in de smaak en werden zeer gewaardeerd.

Op het veld gaan we van start met   :       1 x team onder 9  ,  2 x team onder 11 ,  3 x  team onder 13 en 1 team onder 15 . Ook speelt er een combinatie team met Olyphia Noordwolde onder 19 jaar.

De plaatsen, waar de teams thuis voetballen, zijn na de winterstop veranderd. In Wapserveen spelen de JO13-2 en JO13-3 hun thuis wedstrijden.

De jeugd keeperstraining gaat dit voorjaar een vervolg krijgen. Erwin Boertjes gaat op de vrijdag avonden ,van 18:30 tot 19:30 , les geven in Wilhelminaoord.

Na de zomervakantie gaat er voor de jongste voetballertjes in de competitie e.e.a. veranderen. Verderop in het clubblad lees je meer over de opzet die de KNVB gaat doorvoeren met ingang van seizoen 17/18.  Zo zal er na de vakantie ook later worden begonnen en loopt de competitie langer door.

De vereniging zal door de nieuwe opzet van de jeugdcompetitie nieuwe materialen moeten aanschaffen. Hiervoor gebruiken we de inkomsten uit de Sinasappel actie en de Grote Club actie. Het gaat onder meer om nieuwe doeltjes en ander spel materiaal.

Op het voetbal toernooi in Wapserveen willen we het seizoen afsluiten met onderlinge wedstrijden in een ontspannen sfeer.

Het jeugd bestuur dank alvast iedereen die zich inzet om onze jongste leden te laten voetballen en ziet natuurlijk iedereen graag langs de lijn tijdens de wedstrijden.

Een mooi (voetbal)voorjaar gewenst.

 

Amateurvoetbal kiest voor vernieuwing pupillenvoetbal
Meer balcontacten, acties, goals en spelplezier bij jongste voetballersHet amateurvoetbal start vanaf het seizoen 2017/’18 met nieuwe wedstrijdvormen voor pupillenvoetballers. Kinderen van 7 en 8 jaar gaan wedstrijden spelen op kleinere veldjes in kleinere teams, waardoor ze vaker aan de bal komen, meer dribbelen, schieten, samenspelen en scoren. Dit draagt bij aan het spelplezier en de ontwikkeling van ieder kind op elk niveau. De nieuwe wedstrijdvormen worden in twee jaar, stapsgewijs ingevoerd. Deze fasering is tot stand gekomen na zorgvuldig overleg met de verenigingen. De KNVB gaat de komende periode verenigingen intensief ondersteunen om de nieuwe wedstrijdvormen succesvol in de praktijk te brengen.  “Ik vind het een goede zaak” – Willem van HanegemJan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal: “Kinderen meer voetbalplezier geven en ze nog meer bij het spel betrekken. Dat is waar we het voor doen. Voetballertjes van deze leeftijd moeten vrijuit kunnen spelen, acties maken en veel scoren. Met kleine partijtjes, kleinere teams en zonder scheidsrechter vind je de cultuur van het pleintjesvoetbal, terug op het voetbalveld. We nemen de komende twee jaar de tijd om de vernieuwingen zorgvuldig in te voeren. Dat doen we samen met onze verenigingen. Zij zijn de sleutel om dit voor de kinderen tot een succes te maken.”Kinderen meer aan de bal
In de vernieuwde opzet voetballen vanaf het seizoen 2017/’18 pupillen onder 8 en onder 9 jaar, op een kwart voetbalveld partijtjes van 6-tegen-6. Spelen op een kleiner veld sluit beter aan op de belevingswereld van kinderen van deze leeftijd. Ingooien wordt dribbelen en de rol van scheidsrechters wordt ingevuld door spelbegeleiders, om het spel voor kinderen in goede banen te leiden. In het huidige seizoen spelen deze leeftijdscategorieën nog 7-tegen-7 op een half veld.Overgang
In het seizoen 2018/’19 starten de teams van onder 10, onder 11 en onder 12 jaar met de nieuwe wedstrijdvormen. Door dit overgangsjaar krijgen verenigingen en voetballers de ruimte de nieuwe opzet te leren kennen en gedegen in te voeren.De kleinste voetballers –onder 6 en onder 7 jaar- blijven onderling, bij voorkeur binnen de eigen vereniging, kleine partijtjes spelen. Het advies is kinderen onder de zes jaar 2-tegen-2 te laten spelen, en onder zeven jaar 4-tegen-4. Kennismaken met het spelen van voetbal en spelplezier staan hier centraal.Verenigingen omarmen de vernieuwingen
In het amateurvoetbal is door het merendeel van de verenigingen positief gereageerd op de vernieuwingen in het pupillenvoetbal. Uit een enquête onder de verenigingen die pupillenvoetbal organiseren, blijkt dat 82% van de clubs positief is over de nieuwe wedstrijdvormen. De KNVB organiseerde het afgelopen jaar in totaal 20 praktijkbijeenkomsten, waar 671 verenigingen en voetballers kennismaakte met de nieuwe wedstrijdvormen. Uit die bijeenkomsten en het verenigingsonderzoek kwam naar voren dat de voorkeur van de clubs uitgaat naar een invoering binnen twee jaar, en aankomend seizoen te starten met de jongste leeftijdscategorieën. De KNVB begrijpt dit en geeft hier gehoor aan.Vandaag heeft de ledenraad van de KNVB –het hoogste besluitorgaan in het amateurvoetbal- aangeven voorstander van de vernieuwingen te zijn. Na de positieve geluiden van verenigingen en het groene licht van de Ledenraad is de KNVB verheugd dat Nederland hiermee het voorbeeld van Engeland, Duitsland, Spanje en België opvolgt. In deze landen wordt al langer op kleinere veldjes, en in kleinere teams gevoetbald. Medio 2017/’18 volgt een evaluatiemoment waarin samen met de verenigingen wordt besproken hoe de wijzigingen in de praktijk uitwerken en of er nog verbeteringen kunnen worden aangebracht.Samen invoeren, samen uitvoeren
Om de nieuwe wedstrijdvormen succesvol in de praktijk te brengen, kunnen de clubs rekenen op begeleiding van de KNVB. De begeleiding bestaat uit opleidingen voor trainers en scheidsrechters, het faciliteren van de collectieve inkoop van o.a. doeltjes en hulp bij het vrijwilligersbeleid. Er is ook een speciale rekentool ontwikkeld, waarmee clubs eenvoudig kunnen uitrekenen wat er voor hen in praktische zin verandert. Voor verenigingen die steun nodig hebben bij de aanschaf van materiaal heeft KNVB-hoofdsponsor ING ter ondersteuning een crowdfunding-platform opgezet. Ook is er extra KNVB-personeel beschikbaar gesteld om de clubs te helpen bij de invoering. Via de website van KNVB Assist kan iedere vereniging een beroep doen op ondersteuning van de KNVB.A.s. donderdag 26 januari zal er een interactief magazine gelanceerd worden rondom de nieuwe wedstrijdvormen voor pupillen. Dit magazine zal toegankelijk zijn via de website www.knvb.nl/pupillenvoetbal en zal informatie (filmpjes, infographics etc.) bevatten over de nieuwe wedstrijdvormen, de begeleiding van de KNVB en over thema’s als voetbaltechnische aspecten, competitiezaken, accommodatie en sportiviteit en respect.Sportiviteit en respect inbedden in de voetbalcultuur
Als onderdeel van de studie naar vernieuwingen van het pupillenvoetbal, is er ook aandacht besteed aan andere waarden die kinderen meer voetbalplezier geven. Een element daarvan is de ranglijst. Bij pupillen onder 8 en onder 9 jaar worden vanaf volgend seizoen geen klassementen meer bijgehouden. Voor kinderen van die leeftijd staat de uitslag op zaterdag centraal. Hiermee voorkomen we onnodige spanningen en onplezierige situaties. Wedstrijden winnen blijft van belang en de uitslagen worden gebruikt om teams van dezelfde sterkte tegen elkaar te laten spelen, zodat kinderen iedere week op hun niveau kunnen voetballen. ok het bijhouden van ranglijsten door de KNVB is onderdeel van de evaluatie met de verenigingen.Aanvullend was het voorstel van de verenigingen om de jeugdvoetballers te laten opgroeien met sportieve handelingen, zoals het schudden van de hand van de tegenstander voor en na de wedstrijd. De KNVB neemt dit initiatief van de clubs graag over, aangezien dit bijdraagt aan een sportieve voetbalcultuur op langere termijn.Hier vind je meer informatie over de invoering van de nieuwe wedstrijdvormen.Indien je als vereniging vragen hebt omtrent de nieuwe vormen, dan kun je altijd contact opnemen met een KNVB-medewerker in je regio. Kijk op www.knvb.nl/assist voor een medewerker in je regio en de contactgegevens.Op naar nog meer voetbalplezier voor kinderen!Met vriendelijke groet,
KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBONDJan Dirk van der Zee
Directeur amateurvoetbal  

 
 
Bijlagen
 

Voorbeeld van YouTube-video Willem van Hanegem | ‘Plezier staat voorop’ | Nieuwe wedstrijdvormen weergeven

 
 

Willem van Hanegem | ‘Plezier staat voorop’ | Nieuwe wedstrijdvormen
 
 
 
 
 Jeugdnieuws SJO OFW

Nu de feestdagen in aantocht zijn en de jongste voetballers weer de zaal in gaan ,kijken we eerst nog even terug naar de najaars competitie 2016.

Alle jeugdteams hebben afgelopen periode hun competitie af kunnen ronden. Mede door de goede weersomstandigheden waren er geen veld afgelastingen. Wel zijn er, zoals meestal het geval is , wedstrijden uitgesteld of verzet,maar over het geheel genomen kunnen we terug kijken op een mooi najaar.

Geen van de jeugdteams is kampioen geworden en allemaal hebben ze hun wedstrijden gewonnen en verloren. Dit op zich laat al een redelijk goede indeling van de competitie zien. Alleen de meiden onder 15 eindigden onderaan in hun competitie ,maar ook zij hebben uiteindelijk toch nog een wedstrijd gewonnen.

De Jeugd onder 15 speelt een hele jaars competitie en krijgen na een moeilijke seizoensstart nu wat meer kansen en hebben ook een winstpartij te pakken. De samenwerking met Olyphia in de jeugd onder 19 verloopt goed en hier speelt de sfeer ook een grote rol in de spelvreugde.

De zaalvoetbal wedstrijden worden vanaf 17 december gespeeld in Vledder en Dwingeloo .De meiden gaan nog wel een middagje naar Emmen voor 2 wedstrijden , maar dit is een uitzondering. De zaalcompetitie eindigt op 11 februari, waarna op 25 februari de veld competitie weer begint.

De jeugdtrainingen in de zaal worden in de Spronk in Vledder gehouden en Sportschool Fitnatic uit Wilhelminaoord biedt gratis fitness trainingen aan voor de junioren .De  teams gaan komende periode 2x een uurtje trainen onder begeleiding. Ook gaan alle jeugd teams een avondje bowlen in Tuk . Dit zal de jongens en meiden vast bevallen en zeker ook bijdragen aan de teamvorming . Dit alles zal kosteloos georganiseerd worden , waardoor iedereen in de mogelijkheid kan zijn om deel te nemen.

Afgelopen maanden zijn er weer twee Kaboutervoetbal ochtenden georganiseerd en we zijn erg blij met de enthousiaste deelname van de aller jongste voetballertjes. Om ze ook eens in de zaal te laten spelen willen we iedereen weer uitnodigen op 30 december om 10:00 in de Spronk in Vledder. Dit geeft weer inspiratie om de aller jongsten te stimuleren om te gaan voetballen.

De komende periode gaan we verder met het volgen van de plannen van de KNVB om het jeugd veldvoetbal anders te gaan indelen. Verderop in het clubblad lees je hier meer over , maar ook OFW heeft al geëxperimenteerd met nieuwe spelvormen en gaat deze ervaringen terug koppelen naar de Bond. Deze beslist in het voorjaar van 2017 over de invoering van het nieuwe jeugd voetbal.

Om de teams volgend seizoen in nieuwe tenues te steken hebben de besturen van Wapserveen en Old Forward besloten om te kijken of er belangstelling is om de kleding te voorzien van shirt sponsoring . We gaan dan ook vanaf heden actief op zoek naar shirt sponsors en willen hierbij een ieder die hiervoor belangstelling heeft vragen zich  te melden. Dit kan uiteraard formeel , maar  ook willen we eerst graag uitleggen wat de plannen en mogelijkheden zijn voor U.

 Op de agenda staan nog het eindejaars voetbal toernooi dat gehouden wordt op 30 december en we nodigen de jeugdleden en hun ouders ook van harte uit op de nieuwjaars receptie in de Wiekslag ,Op 8 januari om 15:00.

We danken iedereen voor het vele voetbal plezier en wensen jullie allemaal fijne feest dagen 

 

 Nieuwe wedstrijdvormen voor pupillen?

Vanuit verschillende betrokkenen in het voetbal (o.a. verenigingen, kader en BVO’s), ontwikkelingen in het buitenland en ontwikkelingen in andere sporten is de afgelopen jaren de vraag ontstaan of 7 tegen 7 nog wel de meest optimale wedstrijdvorm voor pupillen is.

 Die vraag heeft de KNVB opgepakt en op basis daarvan is onderzoek gedaan. Uitgangspunt daarbij was: Het kind centraal! In onderzoeken zijn allerlei varianten getoetst op de criteria spelplezier en ontwikkeling. Dit heeft geleid tot andere wedstrijdvormen. Wedstrijdvormen die optimaal aansluiten bij de verschillende leeftijdscategorieën (onder 6 tot en met onder 12 jaar).

Concreet:

Onder 6 : 2 tegen 2
Onder 7 : 4 tegen 4
Onder 8, 9 en 10 : 6 tegen 6
Onder 11 en 12 : 8 tegen 8
Onder 13 : 11 tegen 11

Wat is het idee?

Het idee is dat pupillen vaker aan de bal komen. De bal is, zoals Johan Cruijff ooit zei, een essentieel onderdeel van het voetbal. Om jonge voetballertjes vaker aan de bal te krijgen, is het plan om de wedstrijdvormen voor de pupillen van 5 tot en met 11 jaar aan te passen aan de leeftijd. In het kort: hoe jonger de kinderen, des te minder spelers en des te kleiner de veldjes.

Uit het onderzoek blijkt dat door de nieuwe wedstrijdvormen voetballertjes op jonge leeftijd meer voetbalhandelingen per wedstrijd hebben en dat de nieuwe wedstrijdvormen een positief effect hebben op het spelplezier.

In totaal krijgen zo’n 300.000 voetballertjes met de nieuwe wedstrijdvormen te maken. En met hen natuurlijk ook alle betrokken ouders, vrijwilligers, scheidsrechters en verenigingen.

Juist omdat het om zo’n grote vernieuwing gaat, gaat de KNVB  in gesprek met verenigingen om ideeën en gedachtes te bespreken.

De 80 bijeenkomsten in het land en alle pilots die verenigingen zelf organiseren leveren waardevolle informatie op. Op basis daarvan is in januari 2017 duidelijk of invoering van de nieuwe wedstrijdvormen per seizoen 2017/’18 haalbaar is en zo ja, onder welke voorwaarden.

Zie onderstaande link voor meer informatie

FLYER KNVB
De aanduidingen A- tot en met C-junioren en D- tot en met F-pupillen zijn verdwenen. Hiervoor in de plaats komen de internationaal gebruikelijke aanduidingen Onder 20 (jaar) tot en met Onder 6 (jaar). C-junioren worden dus bijvoorbeeld Onder 15. Dit was altijd al de leeftijdsgrens van de C-junioren. Feitelijk verandert er dus niets.

De huidige Onder 8-, Onder 10-, Onder 12- en Onder 14-klassen, die op verschillende plaatsen in het land al worden aangeboden, worden dus ook in het komende seizoen op dezelfde wijze georganiseerd. De opgave van teams gaat op dezelfde manier als de jaren hiervoor. Alleen heet het B1-elftal straks het O17-1 elftal en het D4 team het O13-4 team. Ook de indeling gaat niet anders zijn dan in voorgaande jaren.

J staat voor jeugdcompetitie
Nieuw is ook de toevoeging van een J in de aanduidingen voor de jeugd. Niet de J van jongens, maar de J van jeugd. Jeugdklassen waarin zowel jongens als meiden gezamenlijk in één team of als teams tegen elkaar kunnen uitkomen. Naast deze gemengde jeugdcompetities komt er, net als nu, bij een aantal leeftijdsgroepen ook een specifieke meidencompetitie, die wordt aangeduid met een M in plaats van een J.

Waarom veranderen de aanduidingen?
Als er verder niets wijzigt, waarom dan toch deze nieuwe aanduidingen? Omdat deze aanduidingen nodig zijn om verbeteringen in de toekomst mogelijk te maken. Deze aanpassing geeft de KNVB de mogelijkheid om bijvoorbeeld geboortejaarcompetities aan te bieden (O14, O12, etc.). Dit moet de kwaliteit van het voetbal ten goede komen
.